Myytti: "Laulu lähtee palleasta!"

09.04.2022

Nyt murretaan myyttejä! Laulamiseen liittyy paljon uskomuksia, jotka aikojen saatossa ovat muotoutuneet totuuksiksi, ja kulkeutuneet aina eteenpäin seuraavalle. Seuraavaksi olisi hieman tarkoitus syventyä näihin myytteihin, pohtia mikä osa niissä on totta ja mikä sitten enemmänkin legendaa. ⁠Ensimmäisenä tartumme siihen kuuluisimpaan ja tiukassa olevimpaan myyttiin, sillä edelleen lähes joka toinen lauluoppilaani kysyy: "Miten lauletaan palleasta?"


⁠Toinen versio tästä samaisesta asiasta on, että "tuki lähtee palleasta", eli puhutaan ns. "palleatuesta". Näissä fraaseissa piilee kyllä totuuden siemen, mutta tuossa muodossaan ne ovat varsin harhaanjohtavia. Pallea ei ole tahdonalainen lihas, jota jollakin tapaa voisi ohjailla eikä myöskään itse palleasta voi lähteä mitään. Pallea on sisäänhengityslihaksiin kuuluva holvimaisesti ylöspäin kaartuva lihas, joka supistuessaan liikkuu mäntämäisesti alas, ja palautessaan ylös. Pallean merkitys laulamisessa liittyy siis hengittämiseen.

Kun opimme hengittämään syvähengitystä, pääsee pallea laskeutumaan ja näin mahdollistaa tarpeellisen ilman saannin, sekä rennon äänentuoton. Jos hengitys tapahtuu kehon yläosissa niin, että olkapäät nousevat eikä pallea pääse laskeutumaan, on jo fraasiin lähdettäessä melko tukala olo sillä kroppa on jännittynyt, ja myös kurkupään alueella on turhaa jännitystä. Kaikkea ajattelua ei kuitenkaan kannata suunnata palleaan, sillä niin hengittäminen kuin tukeminenkin ovat hyvin kokonaisvaltaista toimintaa.

Ajatuksella "laulu lähtee palleasta" pyritään varmasti siihen, että kurkunpään ja ääntöväylän alue pysyisi mahdollisimman rentona, ja ajatus suuntautuisi enemmän kohti kehoa. Pyrimme siis sisään- ja uloshengityslihaksillamme kontrolloimaan ulostulevaa ilmanpainetta, ja tätä kehon hengityslihasten työskentelyä kutsutaan tueksi (harhaanjohtavasti joskus "palleatueksi"). Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että hengittäminen tapahtuu keuhkoilla, ja että ääni syntyy äänihuulissa (jotka sijaitsevat kurkunpäässä). Ääni ei voi siis "lähteä palleasta".